Vad är agility?

Agility är den roligaste av alla hundsporter även om det finns de som inte håller med. Men det är helt enkelt fel, eller så har de inte upptäckt agility ännu! Agility är lite som de hinderbanor som används av militären (i alla fall i filmer). Hunden ska ta sig igenom en rolig hinderbana så snabbt som möjligt, och samtidigt göra så få fel det bara går. Låter det enkelt? Tja, på sätt och vis är det det, det är rätt så rakt på sak vad det är som gäller. Men att ta sig igenom en agility-bana är inte det lättaste, och det krävs mycket av både hund och människa.

agility

Agility är en riktigt ny hundsport och har bara funnits sedan slutet av 1970-talet. Den skapades också mer eller mindre som ett skämt, som pausunderhållning under hundutställningar. Men agility var mer än bara ett skämt och blev snabbt lika populärt som ”huvudattraktionerna”. Det är inte svårt att förstå varför. Ändå är det så att en del hundägare ser ner lite på agility, och inte tycker att det är tillräckligt seriöst. Men det är bara fördomar och något som blir mer och mer ovanligt, tack och lov.

Ett av skälen till att agility ses med misstro av en del är att agility-hundar ofta skäller, högljutt och mycket, när de tävlar. Belackare tror att det beror på att hundarna inte mår bra och är stressade. Men sanningen är att hundarna skäller för att de är ”taggade”, helt enkelt, ungefär som jakthundar. Agility är like roligt för både människa och hund.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *