Om bloggen

Välkommen till vår blogg!

lasse-och-monica

Vi heter Lasse och Monica och här bloggar vi om våra två hundar som heter Flash och Line. Det blir mycket om agility som vi tränar och även tävlar i, men också om vardagen och vad vi sysslar med annars. Eftersom vi ser hundarna som våra familjemedlemmar och inkluderar dem i nästan allt vi gör blir det en blandning av allt möjligt, som till exempel resor, andra fritidsintressen, vår pågående husrenovering och mycket mer. När vi inte är aktiva med något tycker vi om att sitta på vår nybyggda altan och bara mysa (där hundarna faktiskt har egna utemöbler!).
line

flash
Flash och Line är av rasen border collie, som är den överlägset bästa rasen när det gäller agility. Border collies är snabba, smidiga, lättlärda arbetsnarkomaner. De vill träna! Att ha en border collie räcker inte för att få en bra agilityhund eftersom det också ligger väldigt många timmars träning bakom en lyckad sådan, men man har ett mycket bättre utgångsläge om man väljer än border collie än om man väljer exempelvis en schäfer.

Att border collies lyckas så bra i agilityn är inte så konstigt med tanke på att de är avlade för att samarbeta med människan. De är avlade för att springa snabbt, göra tvära vändningar, arbeta på avstånd och lyssna till sin förares minsta vink. Det är givetvis vallningen vi pratar om, och för oss är väldigt viktigt att man vet att border collien är en vallhund i grunden. Man ska inte skaffa en hund av vallande linjer om man inte tänker valla med den, enligt vår åsikt.

Å andra sidan tycker vi inte heller att man medvetet ska avla fram border collies som inte vallar eftersom det inte är att värna om rasen. Någonstans måste man kunna kombinera border colliens utmärkta egenskaper för både vallning och agility, och det finns ju inget som säger att man inte kan syssla med både och om man har intresset. Samtidigt finns det också border collies som av en eller annan anledning inte duger till vallning, och dessa kan då istället bli utmärka agilityhundar.

Vi hoppas att ni gillar vår blogg om hundar, agility, vardag och lite allt möjligt som händer i våra liv och som vi vill dela med oss av. Ni är självklart varmt välkomna att lämna en kommentar!

/Lasse & Monica